KELKIT :

İLÇEMİZ KELKİT

TARİHİ : VII. Yüzyılda bu bölgeye gelen Peçenek Türklerinin birinin reisi olan Kilki Bey adına bu günkü Kelkit kurulmuştur. Daha sonraları Roma, Selçuklu, İlhanlı ve Akkoyunluların hakimiyetine girmiştir. 1916 yılında Ermeni-Rus istilasına u ramış, 17 Şubat 1918 günü düşman istilasından kurtulmuştur. Kelkit Trabzon iline ba lı iken 1925 yılında Gümüşhane iline ba lanmıştır.
COĞRAFİ YAPISI :
Kelkit, Doğu Karadeniz Bölgesinde; do usunda Köse İlçesi, batısında Şiran ilçesi, kuzeyinde Gümüşhane ili, güneyinde Erzincan ili ile çevrilidir. Rakımı 1412m.dir. Genellikle engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Tarıma elverişli olarak Özlüce Vadisi ve Koşmaşat Vadisi bulunmaktadır. Kelkit Çayı, Çimen Da larından çıkan ve Yeşilırmak’ı besleyen en büyük koldur. Kelkit iklim olarak Do u Karadeniz ile Do u Anadolu Bölgesi arasında bir iklim geçişi teşkil eder. Yazlar kurak, kış ve bahar ayları ya ışlı geçer.
 NÜFUS :
Kelkit İlçesi 2000 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre; köy nüfusu 44.420, merkez nüfusu 19.090 olmak üzere toplam nüfusu 63.510’ dur.
İDARİ DURUM :
Kelkit 1840 yılında ilçe haline gelmiş, halen 7 belde ve 77 köy kuruluşu vardır. Yerleşim genel olarak toplu haldedir. Nüfus yoğunlu u tarım arazisi üzerinde daha yo undur. Devlet ile halk arasındaki ilişkiler çok iyi düzeydedir.
 SOSYAL DURUM :
Kelkit ilçesi Gümüşhane iline bağlı olmasına ra men Erzincan ili etkisinde kalmıştır. Özellikle yaz aylarında halk ba ,bahçe ve e lence yerlerinde hayat geçirmektedir.
EĞİTİM VE KÜLTÜR DURUMU :
İlçe merkezinde 1 lise, 1 imam hatip lisesi, 1 çok programlı meslek lisesi, 7 ilkö retim okulu olup, belde ve köylerimizde toplam 51 ilkö retim okulu vardır. Halkın e itimiyle ilgilenen halk e itim merkezi müdürlü ü olup, başta zilli kilim dokuma kursları olmak üzere çeşitli dallarda kurslar açılmaktadır. İlçe merkezinde ve Ünlüpınar beldesinde olmak üzere iki halk kütüphanesi vardır.
EKONOMİK DURUM :
Ekonomide büyük yeri tarım ve hayvancılık kaplar. İlçede genel olarak mera hayvancılı ı yapılmakta ise de, son yıllarda ahır besicili ine yönelik hayvancılık yapılmaya başlanmıştır. İlçemizin simgesi haline gelen zilli kilim dokumacılı ı da son yıllarda büyük önem görmektedir.
 ULAŞIM :
İlçemiz Gümüşhane ve Erzincan illerine devlet yoluyla ba lı olup, Erzincan iline 76 km., tamamı asfalt, Gümüşhane’ye 60 km. olup, 10 km. stabilize, geri kalan kısmı asfalttır. Hemen hemen Türkiye’nin her tarafına otobüslerle ulaşım sa lanmaktadır. Bunun yanında Gümüşhane, Trabzon ve Erzincan İllerine günlük minibüs yolcu taşımacılı ı vardır. Ulaşım yönünden ilçenin herhangi bir sıkıntısı yoktur
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. KELKİT KÖYLERİ TANITIM - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger